מערכת pCon - המהפכות האחרונות במצרים ובתוניסיה חשפו השבוע טפח נוסף מכוחה העצום של הטכנולוגיה והשפעתה הגדולה על שינויים חברתיים, פוליטיים ותרבותיים. מה יכולים ללמוד מכך ארגונים? כיצד ניתן לרתום את הכוח הזה למימוש אינטרסים שונים?
אם צ'ה גווארה היה חי היום, הוא וודאי היה מתבונן בערגה על השינויים הפוליטיים המתרחשים במדינות ערב השונות. הרחק מעיניו של האח הגדול ומבלי שאף אחד צפה או ניבה זאת מראש, הצליחו מאות אלפי אזרחים מתוניסיה, מצרים, תימן וירדן, להתארגן ולחבור יחדיו, כדי לכונן מהפיכות פוליטיות משמעותיות ולשנות את סדרי הכוחות במדינתם.
תרומה משמעותית (אם כי לא בלעדית) למימוש המהפכות האלה נזקפת לזכות הטכנולוגיה. רבבות מהמתקוממים הצליחו לנצל את הכלים החדשים שמציעה להם הטכנולוגיה, כמו הרשתות החברתיות וכלי השיתוף באינטרנט, כדי להתארגן ולהוביל את המהפכות במדינותיהם. הם יצרו קשר דרך רשתות חברתיות כמו פייסבוק וטוויטר, השתמשו בטלפונים חכמים כדי לצלם אירועים, שהממשל לא רוצה לחשוף, והפיצו אותם ברבים.
רמז לתפקידה המשמעותי של הטכנולוגיה במהפכות האחרונות ניתן היה לראות בפחד הגדול שהפגינו השליטים העריצים מפניה, אשר עשו מאמצים כבירים כדי לחסום אותה ולעצור את הנגישות שלה לאזרחים. גם במצרים וגם בתוניס ניסו, מובארק ובן עלי להשבית את פעילות האינטרנט במדינה באמצעות הוצאת צווים שהורו לספקיות האינטרנט שלא לספק את שירותיהן לאזרחים.
איך הטכנולוגיה משפיעה?
קצת יותר מ-15 שנה לאחר שנכנס האינטרנט לחיינו ניתן לראות כעת, את ההשפעה האדירה שיש לו על התרבות האנושית. הרשת הפכה לכלי שלא רק מסייע באופן פרטני לשיפור איכות חיינו, אלא גם מהווה חלק אינטגרלי משינויים חברתיים רחבי היקף, בעלי משמעויות פוליטיות וכלכליות עצומות. סדרי העולם הישנים הולכים ומתערערים ויחסי הכוחות בעולם משתנים, הודות לאינטרנט ולכלים שהוא מציע, המאפשרים לחולל מהפיכות בקלות ובמהירות רבה יותר.
בעידן של פייסבוק, טוויטר וויקיליקס, השלטונות כבר לא יכולים להסתיר מידע מהאזרחים כמו פעם. הכל גלוי והכל נחשף, גם השחיתויות וגם הצדדים היותר אפלים של המשטרים. תגובות האזרחים לחשיפת האמת הזו, שהוסתרה מהם במשך שנים, בוא תבוא, גם במדינות נוספות, וכעת, יש להם גם את הכלים שיאפשרו להם לממש את תגובתם. להערכתנו, השינויים במצרים, תוניסיה, תימן וירדן, הם רק קצה
מסקנה לא פחות חשובה בנושא זה, היא העובדה שקשה מאוד לצפות את מהות השינויים שיתרחשו בעתיד בעקבות הכלים שמעניקה הטכנולוגיה. אם הייתם שואלים לפני כחודש את טובי הפרשנים והמומחים הפוליטיים האם תיתכן הפיכה במצרים הם היו משיבים בשלילה. גם ארגוני ביון עם תקציבי עתק של מיליארדי דולרים, כמו ה-CIA, לא הצליחו לחזות זאת. כלומר, אין ודאות לגבי העתיד. ארגונים צריכים ללמוד מכך ולהיזהר בהתאם.
בראיה של מנהל המידע בארגון שמופקד על הטכנולוגיה, כדאי לזכור כי הנחות יסוד מוקדמות שהיו נראות בעבר כברורות ובטוחות, דורשות כעת חשיבה מחודשת. יתרה מכך, באסטרטגיה הארגונית כדאי לקחת גם את האפשרות שהנחות כאלו לא יתממשו כלל ולהיערך בהתאם.
עוד כדאי לזכור כי מהפיכות דומות עשויות להתרחש במדינות נוספות, וכמותן גם הניסיונות של מדינות לחסום את הגישה לאינטרנט ולכלי תקשורת אחרים במקרים כאלה. ארגונים צריכים להיערך לכך ולבדוק אלו אפשרויות עומדות בפניהם במקרים כאלו על מנת שלא לשתק את הפעילות העסקית. כך למשל, ניתן ליצור גיבוי של המידע העסקי במדינה שונה מהמדינה שממנה פועל בדרך כלל הארגון.
מה ההמלצות שלנו?
בצד הפרקטי, מעשי ומיידי אלה ההמלצות שלנו:
1. לבחון הנחות מוקדמות לפני כל קבלת החלטה מרכזית.
2. לבחון השפעות והשלכות אפשריות שיכולות להיות לארגון, כתוצאה מהשבתה ממושכת של אינטנרט (יום, שבוע ואולי גם יותר) על ידי גורם רשמי או גורם אחר (מלחמה, טרור או נזקי טבע).
3. להתנסות באופן אישי ונרחב ברשתות החברתיות למיניהן. פחות לעסוק בצ'יטוט ויותר לבחון את הפוטנציאל והסכנות שיש בהן. רק התנסות אישית מאפשר להיחשף לבעיות, שאלות או הזדמנויות חדשות, כאלה שיאפשרו לרתום את הכוח של הטכנולוגיה והכלים החדשים לצורכי הארגון או כדי לדעת כיצד להיערך ולהתמודד עם האיומים שבדרך.
רקע על ערוצי התקשורת החדשים
עוד הרחבות על, הכוללות בין היתר התייחסות לחידושים ולמגמות אפשריות כאלה, ניתן למצוא בתקציר מתוך התחקיר: ערוצי התקשורת החדשים.
לחלוק, לשתף, לעורר השראה ולהעצים מנהלי מידע, זה המוטו של
קובי שפיבק Bsc ו- MBA. קובי הוא מורה דרך טכנולוגי שמלווה את עולם המחשוב: כתכנת, מהנדס, מנהל, יזם, עיתונאי, יועץ ומרצה, משנת 1976. כעורך הראשי של תחקירי pCon הוא כתב וערך ב-19 השנים האחרונות, למעלה מ-960 תחקירים מקצועיים, שמסייעים למנהלי מחשוב במאות ארגונים, ליהנות מיותר עניין, זמן פנוי וכסף זמין.
מנהלי מחשוב, שמעוניינים לקרוא או להפנות לקובי שפיבק שאלות מקצועיות, מוזמנים לעשות זאת במסגרת תשובות המומחה.
אם לא מצאת שירות זה כשימושי, בבקשה ספר לנו.
אם אתה כן נהנה מהשירות שתף חברים שגם להם הוא יכול לעזור.
תחשוב על החיוך, הסיפוק, ההרגשה הטובה, כשגם רעך ייהנה כמוך והמלץ עכשיו.
מה מייחד את "משמעויות לחדשות" של pCon-line?
כמה זמן השקעת כדי לנתח לעומק את המשמעויות וההשלכות הנסתרות, של מגמות חדשות ומהלכים מפתיעים בעולם המחשוב ובאינטרנט? (תן מספר מדויק). pCon-line מסביר ומנתח מדי שבוע חדשה או מהלך מרכזי שי לו השלכה מעשית למשתמשים במחשוב ומקבלי החלטות מחשוב והוא נותן המלצות אופרטיביות לפעולה. כך מספיקות דקות בודדות בשבוע כדי להבין את המשמעויות וההשלכות החשובות ורלוונטיות של 50 אירועי מפתח שהתרחשו השנה. לכן, הוסף עכשיו את "משמעויות לחדשות"
למועדפים או ל-RSS, התעדכן בפייסבוק או בטוויטר.